Hopp til innhold
Min side

Skrive testament – dette bør du tenke på

Et testament sier hva som skal skje med en persons formue og eiendeler når vedkommende dør.

Kan jeg skrive testament selv?

Vi har jo en arvelov som sier hva som skal skje med arven etter deg. Det er med andre ord bare nødvendig med testament hvis du ønsker en annen løsning enn loven legger opp til.

Det er strenge formelle krav til hvordan et testament skal opprettes for å være gyldig. Det må være to vitner. To vitner skal enten se at testator signerer, eller testator kan vedkjenne seg underskriften. Vitnene kan være tilstede samtidig eller hver for seg. når den som testamenterer signerer testamentet eller vedkjenner seg underskriften sin. Vitnene trenger ikke kjenne innholdet i testamentet, men de må vite at det er et testament de bevitner.

Vitnene kan ikke selv være nevnt i testamentet, eller være nærstående til noen av arvingene, og de skal signere på at både testator og de selv er tilregnelige. Brytes de formelle reglene, kan testamentet bli erklært ugyldig.

Hør Podkast om testament på 12 minutter:

Spør advokaten

Noen av arvereglene er ganske enkle, andre mer kompliserte. Vi råder alle til å rådføre seg med en advokat slik at du kan gjøre deg opp en mening om lovens ordning passer for deg.

Vi går ikke gjennom hele regelverket her, men nøyer oss med å nevne noen av reglene mange av oss ikke kjenner godt nok til.

 

Har du advokatforsikring?

Flere og flere sikrer seg advokatforsikring i privatlivet. Dette gir dekning innen mange relevante områder hvor du kan oppleve å ha behov for å rådføre deg med en advokat, uten timepris.

Min side kan du lage testament digitalt. Logg inn med BankID og kontakt med en av våre advokater hvis du trenger hjelp.

Ektefeller uten felles barn

Ønsker du at din ektefelle skal arve mer, må du skrive testament. Ektefeller uten felles barn arver kun halvparten (minimum 6G= 6 x folketrygdens grunnbeløp=ca. 600 000,-) av sin ektefelle.

Samboere uten felles barn arver ingenting

Mange tror at ektefeller og samboere er likt stilt etter arveloven. Det stemmer ikke. Ønsker du at din samboer skal arve deg, må du skrive testament. Samboere med felles barn har kun en begrenset arverett (4 x folketrygdens grunnbeløp=ca 400 000 kr), sammenlignet med ektefeller.

Barna dine arver automatisk to tredeler av det du etterlater deg.

Ny arvelov 1. januar 2021

Fra nyttår kan barnas pliktdel begrenses til 15G, ca. 1,5 millioner kroner. Dette kan være praktisk i de tilfellene en ektefelle ønsker å tilgodese den lengstlevende ektefellen mest mulig. Da må hun eller han skrive testament.

Etter ny lov vil det også være mulig å testamentere bort bestemte eiendeler, for eksempel hytta. Dette kan for eksempel være praktisk hvis du vet at hele barneflokken ønsker å arve den. Her har du muligheten til selv å bestemme hva som skal skje istedenfor å gjøre hytta til en mulig krigssone. Din beslutning kan naturligvis skape misnøye, men en tydelig vilje kan være bedre enn ingen vilje.

Uansett hvilken løsning du velger, anbefaler vi alle å snakke åpent med alle berørte om hva du tenker. Dette kan spare mange for usikkerhet og konflikt i årevis etter at du er borte.

Vår erfaring er at et testament, og åpenhet rundt hva du tenker om arven, er konfliktdempende i mange familier.

Vår erfaring er at et testament, og åpenhet rundt hva du tenker om arven, er konfliktdempende i mange familier - Line Karlsen Ask.